Líhnutí

Líhnu v líhni Cleo 5. A budu mít asi 5 Cleo. Proč nejít hned  do profesionálních líhní? Třeba Cimuka  na 180 vajec nebo třeba Líheň MG 316 SH  se 316 vajčkami? Hlavní důvod jsou peníze.Dát dohromady 20-24tisíc je fakt nereálné. Snadnější je dát 2000kč a kupovat postupně.

Další důvod jsou odchovny. Když si koupíte takovou líheň, tak byste rád, aby se inestice vrátila. Tak budete líhnout nonstop.Musíte vyřešit problém s vajičkami, který se dá vyřešit relativně snadno. Ale problém jsou odchovny, kde budete mít drůbež. Pokud by byla líheń 300 vajec, tak ročně se vyprodukuje cca 4000-5000 kuřat. Tak za 12-18 měsćů by se líhe'n za 24tisic splatila. Ale bez odchoven to nepůjde.

Chci přejít na třetinový systém. Zkráceně je to, že každý týden dáte 1/3 líhně. A předlíheň a dolíheň. Každý týden vyběru z předlíhně neoplozené a ty, které se budou klubat a dám je do dolíhně a do předlíhně dám nová vajička. a to budu dělat  každý týden. Dolíhně budu používat Cleo, protože mýt pořád profesionální líheň je makačka a nemohl bych fungova na třetinovým systému. Pokud bych vybral každý týden 100 klubajích vajíček, tak potřebuji 2 Cleo. Při klubání se dolíheň zašpiní chlupy, skořápky atd.

U odchovny je nejlepší, když je plná kuřat. Pak se snadněji vytopí a i se rozpočítá náklady za topení. Prý někteří chovatelé co maji chovnné kmeny na výstavy, tak chovaji společně i na hobby chov, protože je jedno jestli topí 10 kuřatům nebo 50 kuřatům. vyjde to na stejno. to samé naplnění líhně. Tak i líheň Cleo se využije,i když bude profesionální.


Já počítám s efektem sněhové koule. Když budu líhnout lidem okolo, tak budu mít přístup k vajičkám, ale i rovnou vyřešenou odchovny pro kuřata stařších 6 týdnů. Tak nemusím budovat tolik odchoven, protože se kuřata určitého věku někam přesunou. Taky se složit pak na profesionální líheň nebude těžké. 




Často otáčení vajec


 diplomka. Změny teplot násadových vajec během inkubace při přirozeném líhnutí od Bc. Vojtěch Jeřábek

Třetinový systém

 diplomka. Změny teplot násadových vajec během inkubace při přirozeném líhnutí od Bc. Vojtěch Jeřábek

Aktuální situace s líhněmi.
Podle měřiče spotřeby běží 3 líhně na celkem 140W.  2 líhně používám jako líhen a třetí jako dolíhně. Tedy dva dny před líhnutím dám do dolíhně vajička, která se maji klubat.Tak se počítá jen kapacita 2 líhní. Do nich se vejdou 150 vajiček od hedvábniček nebo 120 od normální slepiček nebo 100 kachních.
Podle kalkulačky pokud líhně běží 21 dní, tak je spotřeba 353Kč. Pokud běží 28 dní, tak 470Kč. Vychází tedy cena líhnutí 2,53Kč hedvábky, slepičky 2,94kč a kachní 4,7Kč. To je cena za vylíhnuté mládata, tak pokud tam zahrnu i nevyklubaná a neoplozená, tak je to 3Kč hedvábka, 4Kč slepičí a 6Kč kachní.
Pro zajimavost: Pokud bych měl 5 líhní(250W- 630Kč), tak by se mi vešlo 300 vajiček hedvábek, tak by cena líhnutí byla 2,10Kč. Tak snížení ceny o 40halířů.